Destek Alanları
- Anasayfa
- Destek Alanları
- Mentör Programı Danışmanlığı
Mentör Programı Danışmanlığı
Kurum içi mentorluk uygulamaları, kurumun kültür ve bilgi aktarımını, beceri gelişimini ve kariyer gelişimini kolaylaştırmak için kuruluşun deneyimli çalışanlarının, gelişimi hedeflenen diğer çalışanlara yol arkadaşlığı yapması olarak tanımlanabilir. Daha deneyimli bir çalışan (mentor) ile destek sağlanacak diğer çalışanın (mentee) birebir ve uyumlu bir ilişki içerisinde olduğu, mentörün mentee’ye rehberlik, destek ve gelişim sağladığı bir iç destek modelidir.
Mentörlük destek sistemimiz temel olarak 3 modelde kurgulanmaktadır;
- Yeni çalışan adaptasyon ve destek süreci (Kısa Oturumlar)
- Yönetici adayı gelişim ve destek süreci
- Uzmanlık ve bilgi transferi destek süreci
Yeni çalışan mentörlük programı temel olarak kuruma yeni başlayan tüm çalışanların organizasyon kültürünü tanımaları, yetkinliklerinin iş ortamına hızlı adaptasyonu ve sürece dahil olmasını sağlar.
Mentörlük sistemini kurgularken kurumla iş birliği önceliklendirilir. Süreç genel olarak aşağıdaki şekilde ilerlemektedir.
- HR ile genel analiz çalışması
- Mentörlük gruplarının belirlenmesi
- Mentör havuzunun belirlenmesi ve uygunluk değerlendirme
- Sistem yönetiminin planlanması
- Eğitim ve dokümantasyon
- Mentör – mentee eşleştirmeleri
- Süreç takibi, geri bildirim ve raporlama
Temel Kazanımlar
Organizasyon Kültürü ve Aidiyet
Özellikle aileye yeni katılan çalışanların kurum kültürünü aynı süreçten geçmiş bir çalışandan bire bir tanımaya başlaması kuruma güven ve aidiyetinin hızlı tesisini sağlar. Çalışanlar arasında iş birliğini, güveni ve karşılıklı saygıyı teşvik ederek organizasyon kültürünün oluşması ve sürekliliğine katkı sağlar. Personel değişim oranını düşürür
Hızlı Adaptasyon ve Beceri Geliştirme
Çalışanın sahip olduğu yeteneklerin kurumda ortaya çıkarabilmesi kolaylaşır. Çalışanın kullanacağı araçlara hakimiyeti artar. Böylece mevcut potansiyelinin daha etkin kullanımı için alan açılır
Doğru Bilgi Transferi
Doğruluğu deneyimlenmiş bir yöntemin bire bir kaynağından çalışana aktarımı olası yanlış anlaşılma ve hataları da elimine etmektedir. Mentörlük süreci içinde mentee işe dair sorularının yanıtlarına doğrudan ve etkin olarak ulaşabilir. Bu durum hatalardan kaynaklı verimlilik düşüşlerini engeller
Mesleki Bilgi ve Kariyer Gelişimi
Uzmanlık gerektiren konular her ne kadar belli standartlarla tanımlanmış olsa da her kurumun iş ve verimliliğe dair beklentisi farklı olmaktadır. İş yapış tarzı ve kültürünün çalışan yetkinlikleri ile hızlı ve isabetli buluşması yüksek verimliliği beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte çalışanın daha faydalı olacağı alanları görebilmesini ve kariyerini kurum içinde güçlendirmesini sağlar.
Düşük Maliyetli Sürekli Gelişim Modeli
Bir kurumda mentörlük sistemi benimsendiğinde, sürekli ve güncel deneyim transferi gerçekleşmektedir. Bu organizasyonun daima canlı ve farkındalıkla hareket ettiği bir yapı olmasını sağlar. Sürece dahil olan tüm çalışanların kişisel gelişimi ve fakındalığına hizmet eder. Ayrıca bu süreçte organizasyon kültürünü benimsemiş yeni yönetici ve lider potansiyellerini ortaya çıkarır.