Grup ve Takım Koçluğu

Destek Alanları

Grup ve Takım Koçluğu

Kurumlardaki sağlıklı işleyiş, kurum içindeki takımların gerek kendi içinde gerekse diğer takımlarla uyumlu çalışması ile sağlanır. Grup ve Takım Koçluğu bazen görünen bazen de gizli biçimde bütüne ulaşmayı engelleyen durumların üzerinde çalışarak takımların amaca ulaşmasını destekleyen çalışmalardır

 

Grup ve Takım Koçluğu genel kanıda aynı izlenimi bıraksa da ayrı kategorilerde değerlendirilmektedir. Grup koçluğunda konu odaklı çözüm arayışında, takım üyelerinin bireysel gelişimi ve katkısı ön planda iken, Takım Koçluğu’nda takım ayrı bir varlık olarak değerlendirilir ve sistematik çözümlerle ele alınır.

 

Takımlar ortak bir amaca hizmet eden ve aynı hedefe odaklanan yapılardır. Takımlar içinde en çok üzerinde çalışılan konu güvendir. Bununla birlikte çatışma yönetimi, aidiyet, sorumluluk ve sonuç odaklılık konularında çalışma ortamı oluşturulur. Takımın bir bütün ya da bir birey olarak ele alınması, takımın oluşma amacı ve performansını görmeyi sağlar. Takım koçluğunun ana amacı takımların kurum için yüksek ve sürdürülebilir performansa sahip kalıcı sonuçlar üretmesidir.

Temel Kazanımlar

Güven Güven

Bir takım içinde akışı en çok etkileyen kavram güven duygusunun yeterli olmamasıdır. Bu çoğu zaman takım üyelerince dile getirilmez ancak takımdaki güven eksikliğini yansıtan bir çok işaret vardır. Bu işaretler takım koçluğu esnasında kendini gösterir. Takımda güven ortamının sağlanması bir çok sorunu kendiliğinden çözerken daha etkin takımlar oluşturmak için temel oluşturur

Güven

İş Birliği Ortamı İş Birliği Ortamı

Takımı oluşturan bireyler arasındaki uyum takım başarısında büyük rol oynar. Doğru iş birliği ortamının oluşması hedefe ulaşmak konusunda önemli bir dönemeçtir. Takımı oluşturan bireylerin sorumluluklarının farkında olarak takımda yer almaları ve bunu tanımlamaları işbirliği ortamını oluşturur.

İş Birliği Ortamı

Hedef Odaklılık Hedef Odaklılık

Her takımı takım yapan ortak amacı ve hedefidir. Takım koçluğu bu bilincin takım tarafında yerleşmesini ve zor zamanlarda dahi, takımı bir arada tutan en önemli varlık olarak algılanmasını sağlar.

Hedef Odaklılık

Yüksek ve Sürekli Motivasyon Yüksek ve Sürekli Motivasyon

Günlük rutinde bazı takım üyeleri, zaman zaman odaktan uzaklaşarak farklı uyaranların da etkisi ile motivasyon kaybına ve verimsizliğe uğrarlar. Bu ve benzer durumlar önlem alınmadığı taktirde takımda çözülmelere, çatışma eksikliğine ve bireysel kaygılara neden olur. Bu durum ortak amaç ve hedeften uzaklaşmayla sonuçlanır. Ayrıca motivasyonunu koruma konusunda çaba gösteren takım üyelerinin de aşağı çekilmesi ile sonuçlanabilen bu durum geç olmadan Takım Koçluğu ile çözümlenebilir. Takım üyelerinin her biri takım için belirgin öneme sahiptir. Bu önemin üyelerle paylaşımı, takım üyelerinin yeteneklerinin fark edilmesi, yeniden değerlendirilmesi ve destek sağlanması takımı oluşturan birimlerin de güçlenmesi anlamını taşır. Böylece hem takımın hem de takımı oluşturan kişilerin kaybının önüne geçilebilir.

Yüksek ve Sürekli Motivasyon

Aidiyet ve Bağlılık Aidiyet ve Bağlılık

Aidiyet kavramı kurumlarda genellikle kuruma bağlılık olarak yorumlansa da Takım Koçluğu içinde dikkat çekilen aidiyet, amaca, takıma, hedefe ve bütüne aidiyet olarak ele alınır ve daha derindir. Koçluk çalışmaları sırasında hedefe giden yolda üyeleri destekleyen her birim dikkate alınır.

Aidiyet ve Bağlılık

Sorumluluk Sorumluluk

Sorumluluk verilmez de alınmaz da ☺ Sorumluluk hissedilir. Daha doğrusu hissedilen sorumluluk, sorumlu olanı da beklentide olanı da yormaz. Takım olmak, sorumluluğun daha derin yaşandığı bir olgudur. Takım üyelerinin birbirlerini yarı yolda bırakmamak konusundaki motivasyonu hissedilen sorumluluğa bir örnektir. Bireysel başarıların takım başarısının bir parçası olması ve bunun farkında olmak takım üyelerinin sorumluluk bilincini taşımasına destek olur.

Sorumluluk

Diğer Destek Alanları